Lekcja muzealna

NIEZWYKŁA LEKCJA MUZEALNA – PRADZIEJE OD KUCHNI…

Uczniowie klas 4-7, w ramach lekcji plastyki, uczestniczyli w bardzo intersującej lekcji online Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie pt.: Pradzieje od kuchni…

W niezwykłą kulinarną podróż w czasie, od paleolitu po epokę żelaza, zabrał uczniów pracownik wydziału edukacji w/w muzeum.

I tak uczniowie  ruszyli śladem naszego odległego przodka, by podpatrzeć, jak polował, jakich używał narzędzi i co składało  się na jego ulubiony posiłek. Zobaczyli, jak się osiedlał, hodował zwierzęta i uprawiał rośliny, a co za tym idzie – wzbogacał i urozmaicał swoje menu, które z każdym tysiącleciem stawało  się coraz bardziej wyrafinowane.

Uczestnicy warsztatów pobudzili wyobraźnię i kubki smakowe, wspominając o rzymskich ucztach. Wstąpili też do starożytnego Fastfooda, zerknęli na kartę dań i usłyszeli odpowiedź sobie na pytanie, dlaczego nie ma w niej frytek.

Na zakończenie uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, przyglądali się jak upiec pradziejowy chleb, czyli podpłomyk. Dzięki  nim dowiedzieli się jak upiec go w warunkach domowych. 

Test i foto : Justyna Brzezińska

Skip to content