NIEZWYKŁA LEKCJA MUZEALNA – PRADZIEJE OD KUCHNI…
Uczniowie klas 4-7, w ramach lekcji plastyki, uczestniczyli w bardzo intersującej lekcji online Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie pt.: Pradzieje od kuchni…
W niezwykłą kulinarną podróż w czasie, od paleolitu po epokę żelaza, zabrał uczniów pracownik wydziału edukacji w/w muzeum.
I tak uczniowie ruszyli śladem naszego odległego przodka, by podpatrzeć, jak polował, jakich używał narzędzi i co składało się na jego ulubiony posiłek. Zobaczyli, jak się osiedlał, hodował zwierzęta i uprawiał rośliny, a co za tym idzie – wzbogacał i urozmaicał swoje menu, które z każdym tysiącleciem stawało się coraz bardziej wyrafinowane.
Uczestnicy warsztatów pobudzili wyobraźnię i kubki smakowe, wspominając o rzymskich ucztach. Wstąpili też do starożytnego Fastfooda, zerknęli na kartę dań i usłyszeli odpowiedź sobie na pytanie, dlaczego nie ma w niej frytek.
Na zakończenie uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych, przyglądali się jak upiec pradziejowy chleb, czyli podpłomyk. Dzięki nim dowiedzieli się jak upiec go w warunkach domowych.
Test i foto : Justyna Brzezińska